Sky House, Indore

Principal Designer: Shashank Jain

The house is built on a typical plot of land in urban areas with the main function on the ground floor and the living space above. Urban areas with houses facing each other, especially the sky house, make most people afraid to open balconies or windows, leading to dependence on air conditioning and electric lights.


The house is thought of as a linear path that introduces the subject from the most public to the most private in a sequence of identical spaces, although with subtle variations according to the relationship with sunlight. The sun's rays penetrate more or less directly depending on the degree of privacy of the enclosure.


The arrival via an open space—located on the right side of the house—is secluded by the semi-opaque laser-cut volume above. The combination of vertical and horizontal aluminum sun shading panels constructs a tunnel form. It protects the main entrance from the majority of daylight which occurs primarily through the east-facing building. Thus, creating the surprising effects of light. Furthermore, it also ends up functioning to split the heavy raindrops: a unique natural water feature in this house.


Consideration of the clients aging comfortably in this house determined that there should be leveling that provided with ramp and lift at one continuous level. Therefore, the open space has to create an atmosphere of a worthy entrance while walking through it. It has uncertainty about the internality of the external space as the owner who is fond of sunlight wants the laser-cut mass to be protected by a glass roof. He even wonders why Indonesian mostly don’t like getting rained on.

Like an oasis, the house design is aimed to enhance tropical vibes inside and out, to bring a little away from the heat and chaos of the city. The dominant wooden lattice on the exterior is a response against the sun, as it's facing the west, and to keep privacy as the house is located on a corner. A vast opening facing the hanging marble above a cascading water feature combined with ventilated brick wall alongside the open-plan living-dining area forms a distinctive space experience night and day.

A vertical roof-like umbrella creates an atrium to enjoy the natural light and the outdoors while being protected from the elements. Volumes of rooms are then intersected to create a separation between private spaces and common spaces in this two-story house. The First Floor has a Living Hall, Drawing Hall, and a Bedroom. The Second Floor has 3 bedrooms. In-floor 1, which runs through the center of the house in a cross shape, including the entrance hall on the first floor with a drawing hall and a bedroom and the terrace on the second floor, the windows are wide open with 3 bedrooms to draw the outside environment directly into the house.


By creating an identifiable roofline, we could then use it to create a language of architecture for both large and small scale. Teak screens and patterns are used throughout in order to create dappled sunlight and also to protect from rain and the elements. The design is composed of lightweight structural living areas and solid private bedrooms.

Throughout the day common spaces are generously ventilated as well as illuminated by natural light that seeps through thus reducing the use of energy throughout. At night the more intimate and solid bedroom structures create the perfect enclosure whilst allowing for cross ventilation for comfort.