Yashoda Cancer Hospital

Standing tall, flaunting uninhibited strength underneath a cloak of simplicity, this healthcare facility is a result of a brief full of questions for its existence. While questions on physical identity, architectural presence & personality in context with locality routed the initial germs of Façade development, patients care vs attendants care, progressive zoning, backend movement vs forefront movement & a confident desire to heal through air, light, colors & nature guided Interior design development. Located in the heart of Ghaziabad (UP), it is a 100 Bedded facility, spread across 7 Floors with a total built-up area of 50,000 Sq ft. As one walks into the campus, a Multilevel Parking facility with a dab of Yellow structural members and peripheral vehicular access in patterned flooring sets the stage for the Hospital block standing as a monolithic structure of a single cuboidal volume. The Façade is designed in layers of a variety of different shades of greys, accentuating horizontal lines to add depth of character while the skin of these layers is designed with varying sunlight intake capacities depicting progressive zoning from Ground upwards with changing functional requirements. The materials used in doing so are a combination of exposed concrete, dark grey stacked slate stone, aluminum composite panels and uniform series of glass panels. Adding a statement to this structure is a combination of an array of small square punctures guiding light routes, which are placed in a random pattern and interestingly run across the dark grey layer of the complete front side façade. This simplicity of randomness helps in developing curiosity in the onlookers while breaking the monotony of Grey distributions. Intervals of wrought iron grillwork on the boundary wall also add to the character.





Lead Architects: Ankita Sweety & Pratyoosh Chandan

Lead Architects : e-mail: creators@studioavt.com

Project Name: Yashoda Cancer Hospital

Office Name: Studio AVT Architects Pvt Ltd

Website: www.studioavt.com

Firm Location: New Delhi

Completion Year: 2019

Gross Built Area (m2/ ft2): 50,000 ft2

Project location: Ghaziabad, India

Program: Healthcare



Vertical Zoning:

Basement: Radixact Cancer Facility, Dialysis, Cafeteria, Out Patient Department, Waiting

Ground: Diagnostics & Emergency + Mortuary

First: Critical Care Floor: OT Complex, ICU, Labour Room, Neo-Natal ICU

Second: Private rooms + Suites

Third: Semi-Private rooms

Fourth: General Wards, Chemotherapy Ward, In-house Kitchen + Dieticians Chamber

Fifth: Administrative Block, Blood Bank, CSSD, Kitchen Store, Staff Changing


While planning, the segregation of spaces are done keeping in mind the progressive zoning as well as departmental inter-relation while giving utmost importance to patient’s & attendant’s care through guided & uncluttered circulation. The variety of materials that are in play with the interiors are kept in sync with the overall composition. We have used a combination of Golden Emperador Italian Stone, Off-white & Yellow Corian, Laminates, Clear & Lacquered Glass, a combination of Grid & Gypsum ceiling, Stretched Fabric Ceiling along with a lot of colourful paintings to cheer up the atmosphere.



The focal point at the centre here is an open to sky courtyard on the 2nd Floor with a bed full of greenery, which brings a smile to one's face and helps in healing through positive energy. Pergolas above it, is made with a combination of colourful hanging glass panels and MS cross sections, creating a light-well full of colourful shadows within the core of the hospital. An Art room is placed adjacent to the courtyard where the patient can scribble with colours on a canvas. Such interactions of inhabitants with light, shadows & colours become the highlight of the design concept, which is to heal through interventions of nature with the built environment keeping the patient's & the attendant's utmost importance at its core. This courtyard also acts as the backdrop of Nurse Stations on both floors while bringing hope & positivity, and in the process, uplifting the mood of patients and their companions in a playful manner.